Termotiskárny plastových karet umožňují vytvářet karty ihned v okamžiku potřeby. Karta může obsahovat libovolné údaje zadané těsně před tiskem. Integrace tiskáren se systémy pro zachycení obrazu (digitální kamery, atd.) a počítačovými databázemi umožňují vytvoření výkonného uceleného systému - Pracoviště tvorby plastových karet.

Proces tisku je rychlý (pouze několik vteřin na kartu), karty jsou vytvořeny a personalizovány přímo na počkání. Digitálně tištěné plastové karty umožňují četné funkce. Začíná se vždy s prázdnou plastovou kartou, která může být potištěna libovolnou kombinací obrázků, grafiky, textů, digitálních fotografií, čárovými kódy, logy atd. Omezeni jste pouze vaší představivostí.

Doplňující strojově čitelné informace jako jsou čárové kódy a 2D kódy lze jednoduše tisknout jako součást grafiky nebo mohou být zakódovány pomocí volitelného vybavení tiskárny (magnetický pruh, kontaktní čip, bezkontaktní čip, laserové gravírování, optický záznam). Základní funkcí všech termotiskáren je proces tisku - sublimace barvy a/nebo termotransferový tisk. Obě techniky vyžadují zahřátí pásky během průchodu pod tiskovou hlavou.

Termotransferový tisk

Jako ostatní počítačové tiskárny ve vaší kanceláři jsou i dnešní fototiskárny ID karet digitální. Rozlišení 300 dpi a více je běžné v kancelářských tiskárnách, takže problém neostrých detailů je do značné míry minulostí. Většina fototiskáren ID karet tiskne digitální metodou nazývanou termotransfer, což je proces, kterým se barvivo prostřednictvím tepla přenáší z jednorázové pásky na nejrůznější materiály povrchu karty.

Existují dvě zcela odlišné technologie termotransferového tisku: barevná sublimace, která využívá pro tvorbu fotorealistických obrázků tři barvy - žlutou / červenou / modrou (YMC); a monochromatický tisk, pomocí kterého jsou vytvářeny strojově čitelné texty a čárové kódy (obvykle v černé barvě). Obě technologie využívají pevnou tiskovou hlavu, která je vybavena řadou blízko sebe umístěných tepelných odporových článků o hustotě 200 nebo 300 na palec (2.5 cm). Tyto články - tiskové body - jsou nezávisle řízeny kontrolérem tiskárny. Mezi pružinami přitisknutou hlavou a tištěnou kartou je umístěna barvicí páska, která může být vyrobena buď z pryskyřicí potaženého filmu pro monochromatický tisk, nebo z řady barevných panelů pro sublimační tisk. Tištěná karta je posunována tiskovou stanicí spolu s barvicí páskou, která je odvíjena z podávací cívky stejnou rychlostí.

Sublimační tisk

Proměnlivá hustota a velikost každého barevného bodu je tajemstvím sublimačního tisku ve fotografické kvalitě – zářivé barvy a žádné neostré okraje. YMC barviva proniknou sublimací přímo do povrchu tištěné karty. Rozprostření barevného bodu (jeho rozptyl) závisí na množství tepla vyvolaného elementem tiskové hlavy tj. tiskovým bodem. Po vytištění požadované barvy z barevného panelu je tisková hlava zdvižena, aby se karta mohla posunout zpět. Poté se hlava znovu spustí, aby mohla vytisknout další barvu. Žlutá, červená a modrá barva jsou zkombinovány v proměnném poměru, aby mohl být vytištěn obrázek ve fotografické kvalitě. Soutiskem všech tří barev v plné sytosti lze dosáhnout tisk textu a grafiky v černé barvě, podobné barvě jako při tisku černou resin páskou, avšak jak je popsáno níže, tato barva není čitelná v infračerveném světle.

Monochromatický tisk

Při monochromatickém přenosu barviva z panelu nemůže tiskárna řídit velikost ani hustotu tiskového bodu. Buď je bod vytištěn nebo není, což je nevhodné pro obrázky ve spojitém polotónu, jako jsou např. fotografie. Pro vytvoření iluze spojitého polotónu z jednotlivých teček inkoustu užívají tiskárny proces nazvaný „dithering“ (rastrování), což je naprosto stejná činnost, jakou vykonává váš počítač, kdykoliv odesílá obrázek do kancelářské laserové tiskárny.

Páska používaná při monochromatickém tisku má na tenkém vnějším filmu vrstvu jednobarevné pryskyřice, obvykle v černé barvě (často se tato páska nazývá „resin“). Po zahřátí je pryskyřice přenesena z nosného filmu na povrch tištěné karty. Monochromatický tisk vytváří ostré texty a grafiku včetně v infračerveném světle čitelných čárových kódů. Kvalita reprodukce fotografií je pro řadu aplikací dostatečná vzhledem k vysoké rychlosti tisku a nízkým nákladům.

Výsledek tisku fotografie monochromatickou páskou - dithering, termotransfer

Výsledek tisku fotografie ve spojitých odstínech šedé (256 odstínů), termosublimace

Výsledek tisku fotografie pomocí YMC skládání barev, termosublimace

Barvící pásky lze pořídit v našem e-shopu. Zebra pásky | Evolis Pásky | Fargo pásky | Datacard pásky | Magicard pásky